Ostropestřec mariánský se začal objevovat v prodejnách zdravé výživy již na počátku milénia, ale v té době byl znám hlavně mezi zastánci alternativních výživových směrů. Dnes se prodává dokonce v supermarketech ve formě oleje, ale jestliže chcete využít jeho potenciál v nejvyšší možné formě, sáhněte po šetrně drcených jádrech.květ ostropestřce

Jak užívat drcená semínka ostropestřce

Pozor na znehodnocení plodů – drobná jadérka této zajímavé rostliny obsahují vitamíny a antioxidanty, většinu z nich tvoří tzv. flavonoidní lignany (flavolignany), které jsou známé pod názvem Silymarin. Jsou velice účinné v přirozené podobě, ale nesmí být vystaveny alkoholu. Proto se nedoporučuje kombinovat jejich užívání s alkoholickými nápoji a rovněž není vhodná aplikace Silymarinu ve formě tinktury s obsahem alkoholu. Ideální je Ostropestřec mariánský drcený, jehož účinnost je prokazatelně vyšší než u lisovaného oleje za studena. Část prospěšných látek se totiž ukrývá i v dužině semen, zatímco olej je procesem lisování dužiny zcela zbaven. Semena jsou strojně rozmělňována a zároveň při jejich zpracování nesmí dojít k nárůstu teploty nad 42 stupňů Celsia z důvodu zajištění kvality účinných látek.květ bodláku se čmelákem
Drcená semena se užívají na mnoho způsobů, lze z nich připravit čajový nálev a přidávat je do omáček nebo polévek, ale ten nejlepší způsob je přímá konzumace, anebo jako součást studených pokrmů, např. jako příloha k zeleninovým salátům.
Užívá se pouze omezené množství vzhledem k tomu, že jde o velmi účinnou látku. Překračování doporučených dávek může přetížit žlučové cesty a dvanácterník, protože se tímto způsobem podporuje vylučování žlučových kyselin. Obvyklá dávka je čajová lžička dvakrát až čtyřikrát denně u dospělých osob, u dětí přibližně poloviční. V ideálním případě si dopřejte semena zhruba hodinu před jídlem nebo mezi jídly – vždy nalačno, pokud je přidáte k pokrmům, bude se jejich účinek snižovat, ale stále bude mít působný efekt.