Pečení bez cukru a mouky? Jde to!

Někdo chce cukr omezit pro zachování své štíhlé linie, jiní se mu vyhýbají například ze zdravotních důvodů. Sladkých pochoutek se však nemusíte vzdávat, jen zkuste vyměnit některé suroviny za ty zdravější, a uvidíte, že vaše laskominy budou nejen chutné, ale také zdravé. Mnohdy však nepomůžou jen umělá sladidla či tmavá mouka, aby byl výsledek efektivní. Poradíme vám, jak se zdravými surovinami pracovat, abyste si nakonec opravdu pochutnali.

Umělá sladidla, cukr či jiné alternativní zdroje
·         Pokud chcete sladit umělými sladidly, vždy si vybírejte ty více kvalitní. I tak v nich je ale velký rozdíl, proto dbejte na to, které je vhodné právě pro vás a váš zdravotní stav. A také nezapomínejte na to, že umělá sladidla mají svou maximální denní dávku, kterou byste neměli v žádném případě překročit, jinak by vám mohly hrozit různé zdravotní komplikace. Navíc některá umělá sladidla při vyšších teplotách hořknou, což má pak za následek nevalnou chuť upečené dobroty.

·         Pokud si na umělá sladidla při pečení netroufáte, vyměňte alespoň rafinovaný bílý cukr za ten třtinový, který je mnohem kvalitnější, a navíc s obsahem vitamínů a minerálních látek.

·         Ještě lepší a vhodnější alternativou je slazení medem či sušeným ovocem, které má navíc mnoho vlákniny a další cenné minerály. Vyzkoušejte třeba sušené švestky, fíky, banány, jablka či mrkev.

A co na místo bílé mouky?
Bílá mouka je velmi kalorická, takže se vám díky ní zbytečně tvoří tukové polštářky. Proto ji raději nahraďte moukou celozrnnou. Ta totiž obsahuje více vlákniny, ale také více vitamínů a minerálů. Vhodná je třeba mouka špaldová, žitná, pohanková, sojová či amarantová. Při práci s celozrnnou moukou však počítejte s tím, že budete potřebovat více tekutin, jelikož je hutnější.

Jak nahradíte vajíčka?
Pokud máte zvýšený cholesterol v krvi, měli byste se vyhýbat vajíčkům. Ty však při pečení můžete snadno nahradit sojovou moukou rozkvedlanou v sodovce.

This entry was posted in Nezařazené and tagged . Bookmark the permalink.