Výše mzdy jednoduše a přehledně!

Výše mzdy jednoduše, rychle a přehledně! Jak?

Najeďte si na webu na kalkulačku, která vám výši vaší mzdy prostě sama vypočte! Stačí zadat jen pár údajů, které moc dobře znáte, jako celková hrubá mzda, zda máte děti nebo jiné slevy. Uvádíme například – sleva na studenta, na invaliditu, zdravotní postižení. A za pár okamžiků už se můžete kochat tím, co uvidíte i na výplatní pásce.

kalkulačka počty

Anebo použijte kalkulačku s rozšířeným výběrem, kde máte již více možností a uvidíte i jaké roční slevy ze své mzdy můžete uplatňovat u svého zaměstnavatele – slevu na manželku, slevu na dary. Nejznámějšími dary je darování krve, kostní dřeně, dary zvířecím útulkům, charitě, školkovné – které platíte za pobyt vašeho dítěte v předškolním zařízení, zaplacené pojistné na životní a penzijní připojištění. Je toho dost. Vyptejte se zaměstnavatele!

Vysvětleme si pojmy. Chcete pracovat. Uzavřete pracovní poměr. Tomu předchází spousta „papírů“ a formulářů, přes které vás převede personalista a podá pomocnou ruku. Spousta zaměstnanců se v tom ztrácí a není divu. Pokud nepracujete běžně s formuláři, nemějte žádné výčitky, protože mnohdy ani kvalifikovaní personalisté vám nedokážou poradit, jak máte vyplnit daňové prohlášení. A jsme u toho.

Na vaší pracovní smlouvě nebo ve mzdovém výměru máte uvedenou hrubou mzdu, za kterou budete pracovat. Díky tomu, že podepíšete u zaměstnavatele Prohlášení poplatníka, tak zvané daňové prohlášení či „růžovku“, pak získáte více peněz díky odpočtům, které uplatníte.

česká měna

Počítejte s tím, že z vaší mzdy srazí zaměstnavatel daň a povinné zdravotní a sociální pojištění.

A jsme u pojmu čistá mzda. Tu si můžete sami navýšit tím, že podepíšete výše zmiňovanou „daňovku“ a uplatníte slevu na poplatníka, tzn. na sebe. Pokud vyživujete děti v domácnosti, uplatníte slevu i na ně. Dalším „přítokem“ peněz pro vás může být i to, pokud pobíráte invalidní důchod nebo jste vy či vaše dítě ZTP/P.